Κύριε Διευθυντά,
Μετά την αρχική απόσυρση της δημοσκόπησης που είχε αναρτήσει η εφημερίδα σας στην ιστοσελίδα της σε σχέση με το νομοσχέδιο για την υπηκοότητα και την ψήφο των μεταναστών, αναρτήσατε ήδη νέα δημοσκόπηση, με το εξής παραπλανητικό ερώτημα: "Η Ελλάδα διαθέτει 325 δημοτικούς άρχοντες στο εξωτερικό. Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες στη χώρα μας, πιστεύετε ότι: -Πρέπει και αυτοί να έχουν το ίδιο δικαίωμα, διότι ζουν τα καθημερινά προβλήματα στις πόλεις τους. -Δεν πρέπει να ψηφίζουν. Είναι εδώ μόνο για να εργαστούν. - Δεν γνωρίζω / δεν απαντώ."
Τα παραπλανητικά στοιχεία του ερωτήματος είναι πάμπολλα και δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε μια απλή επιστολή αναγνώστη. Καταρχάς η ίδια η βασική διαπίστωση του δημοσκοπικού ερωτήματος ότι "Η Ελλάδα 'διαθέτει' ... δημοτικούς άρχοντες" είναι από μόνη της παραπλανητική. Τι σημαίνει "η Ελλάδα διαθέτει"; Η κατά λέξη ερμηνεία σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος ("Ελλάδα") έχει 325 "δικούς του" δημοτικούς άρχοντες στο εξωτερικό, που υπάγονται δηλαδή στο ελληνικό κράτος. Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν άτοπο. Εννοείτε άραγε ότι υπάρχουν 325 δημοτικοί άρχοντες στο εξωτερικό με ελληνική καταγωγή; Αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει άραγε αυτό για την ψήφο των μεταναστών στην Ελλάδα; Πόσο βαθιά ανάγεται η ελληνική καταγωγή των 325 αυτών δημοτικών αρχόντων; Έχουν υπηκοότητα στα κράτη εκείνα, διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα και σε ποια κράτη βρίσκονται; Ποιας γενιάς μετανάστες είναι; Και τι σημαίνει δημοτικοί άρχοντες; Δημοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, διαμερισματικοί σύμβουλοι;
Δεύτερον, η ίδια η σύνδεση της ύπαρξης "325 δημοτικών αρχόντων" που "διαθέτει η Ελλάδα" με την ψήφο των μεταναστών στην Ελλάδα είναι άτοπη και απολήγει στον ηθικό εκβιασμό του ερωτώμενου. Προσπαθεί δηλαδή να υποβάλει στον ερωτώμενο την ιδέα ότι "πρέπει κι εμείς να κάνουμε αυτό που οι άλλοι κάνουν στους Έλληνες στο εξωτερικό". Η ίδια όμως αυτή η διασύνδεση είναι ολωσδιόλου άτοπη. Τούτο, τόσο διότι, όπως προαναφέρθηκε, δεν γνωρίζουμε τις ειδικότερες συνθήκες διαβίωσης και ένταξης των "325 δημοτικών αρχόντων που διαθέτει η Ελλάδα", όσο και διότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικές συνθήκες υποδοχής και διαμόρφωσης του εκλογικού της σώματος. Διαφορετική η περίπτωση χωρών που φτιάχτηκαν από μετανάστες, διαφορετική η περίπτωση χωρών με γηγενή πληθυσμό, όπως η Ελλάδα.
Τρίτον, το ζήτημα του αν θα πρέπει να ψηφίζουν οι μετανάστες στις δημοτικές εκλογές είναι πολύ ευρύτερο από το αν παραχωρούν άλλες χώρες τέτοια δικαιώματα. Το θεμελιωδέστερο όλων είναι ότι καμία χώρα δεν έχει την κακοδιοίκηση της Ελλάδας και καμία χώρα δεν δέχεται τα κύματα λαθρομεταναστών που δέχεται η Ελλάδα. ΟΛΟΙ οι νόμιμοι μετανάστες, που διαβιούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ήρθαν στην Ελλάδα παράνομα, ως λαθρομετανάστες, και νομιμοποιήθηκαν με ένα από τα πολλά "κύματα νομιμοποίησης" που έλαβαν χώρα κατά καιρούς στο παρελθόν. Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να συγκριθεί με την Ελβετία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α. το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία, που δέχονται μόνον εξ υπαρχής νόμιμους μετανάστες στο έδαφός τους; Με χώρες δηλαδή που είναι σε θέση να ασκήσουν μεταναστευτική πολιτική, κάτι που λόγω της γενικότερης κακοδιοίκησης δεν είναι σε θέση να ασκήσει η Ελλάδα ούτε στοιχειωδώς;
Τέταρτον, η δεύτερη δυνατότητα, που δίδει η εφημερίδα σας, ως πιθανή απάντηση επί του δημοσκοπικού ερωτήματος ωθεί από μόνη τη διατύπωσή της στο να μην την επιλέξει ο ερωτώμενος, λόγω της ηθικής μομφής που αυτή συνεπάγεται για τον ίδιο, εάν δώσει μια τέτοια απάντηση. Το να έχει "δικαίωμα μόνον να εργάζεται" ο μετανάστης είναι βέβαια αντίθετο στην προσωπική ηθική των περισσοτέρων Ελλήνων. Όμως υπάρχουν πολλά άλλα δικαιώματα, πέρα από το δικαίωμα της ψήφου στις εκλογές (έστω και μόνον στις δημοτικές). Υπάρχει το δικαίωμα λήψης ωφελημάτων από την κρατική δράση, περίθαλψης, απόκτησης περιουσίας, κοινωνικών παροχών, λήψης δωρεάν παιδείας, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των συνταγματικών τους ελευθεριών. Το μόνο δικαίωμα, τελικά, που δεν έχει ο μετανάστης με το σημερινό καθεστώς είναι αυτό της ψήφου. Δεν έχει λοιπόν "μόνον το δικαίωμα να εργάζεται", όπως παραπλανητικά υποδηλώνει η δημοσκόπησή σας με τη δεύτερη, από τις δύο δυνατές απαντήσεις.
Θα μπορούσα να συνεχίσω εντοπίζοντας πολλά άλλα στοιχεία παραπλάνησης και αθέμιτου ηθικού εκβιασμού του ερωτώμενου στην παραπάνω δημοσκόπηση. Νομίζω όμως ότι και μόνον τα προαναφερθέντα αρκούν.
Κύριε Διευθυντά,
Είναι οπωσδήποτε θεμιτή (αν και διαφωνώ με αυτήν) η επιλογή της εφημερίδας να υποστηρίξει, μέσω της ιστοσελίδας της, την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να παραχωρήσει δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, κατά τις δημοτικές και εθνικές εκλογές (καθότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές δεν θα είναι παρά ένα σκαλοπάτι για το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, περιλαμβανομένης αναπόφευκτα και της παροχής ελληνικής υπηκοότητας). Ωστόσο, δεν είναι δικαίωμά σας η παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού της ιστοσελίδας σας και η εκβιαστική, ηθικά, στόχευση σε ένα δημοσκοπικό αποτέλεσμα που θα εξυπηρετεί τον σκοπό αυτόν της υποστήριξης της κυβερνητικής δράσης. Η δημοσκοπική αυτή παραπλάνηση πλήττει ευθέως το κύρος και την αξιοπιστία της έγκριτης εφημερίδας σας, ιδίως όταν αυτή συνοδεύεται από την εσπευσμένη απόσυρση της αρχικής δημοσκόπησης (που προφανώς δεν έδινε τα δημοσκοπικά ποσοστά που επιδιώκατε προς υποστήριξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας) και το βιαστικό χαρακτηρισμό όσων αντιδρούν στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως "ακροδεξιών", "ρατσιστών" ή "φοβικών".
Υπάρχουν πάρα πολλά τεκμηριωμένα αντεπιχειρήματα εναντίον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, που θα μπορούσαν να συζητηθούν με ηρεμία και καλή προαίρεση, χωρίς χρονική πίεση, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και χωρίς ηθικούς εκβιασμούς και παραπλανήσεις προς το αναγνωστικό σας κοινό. Οπωσδήποτε, η αναρτηθείσα δημοσκόπηση δεν συμβάλλει στο νηφάλιο δημόσιο διάλογο για το μεταναστευτικό και την παροχή ψήφου και υπηκοότητας προς τους μετανάστες. Σας παρακαλώ, συνεπώς, να την καταργήσετε ή να τη διορθώσετε κατάλληλα, ανορθώνοντας έτσι την βαρέως πληγείσα αξιοπιστία της εφημερίδας σας.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Ι. Μάτσος
Δ.Ν., Δικηγόρος
Πηγή Αντίβαρο
Άδωνις Vs Ιησούς - Ποιός Εκλεψε Ποιόν
12 years ago
No comments:
Post a Comment